Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Adományokat gyűjt és készenlétbe helyezte bevethető szakembereit a Magyar Vöröskereszt

Adományokat gyűjt és készenlétbe helyezte bevethető szakembereit a Magyar Vöröskereszt

E-mail Nyomtatás PDF

 

 

Fotó: Philippine Red Cross

A legfrissebb adatok szerint több mint 5,4 millió károsultja van a Fülöp-szigetek központi részén, végig söprő Haiyan tájfunnak. A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) sürgősségi katasztrófa alapjából (DREF –Disaster Response Emergency Fund) 475.495 CHF értékű pénzbeli gyorssegélyt biztosított a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatainak megsegítésére. A Magyar Vöröskereszt, a nemzetközi szervezetek felhívása alapján gyűjtést indított 1359-es adományvonalán és katasztrófaszámláján.

A helyiek által Yolandának nevezett Haiyan tájfun  - az egyik valaha jegyzett legerősebb tájfun - halálos erővel söpört végig a Fülöp-szigetek központi, Visayas régióján pénteken, sorozatos földcsuszamlásokat okozva Kelet-Samar tartományaiban, Leyte  és Cebu városokban, valamint a  Panay-, és Palawan-szigeteken. Az erős szél és a tengervíz épületeket, közösségeket és családokat pusztított el. A kritikus infrastruktúrában keletkezett károk gyors felmérése nehéz, és a hatóságok még mindig folytatják a sérültek számának megállapítását. A jelenlegi adatok szerint 944.586 családot és 4.283.290 embert tartanak nyilván károsultként, közülük 71.623 családot, 330.914 szállásoltak el 1223 evakuálási központban. Eddig 3438 ház sérülését jelentették, ezek közül 2055 teljesen elpusztult. A Szociális és Fejlesztési Minisztérium és becslése szerint több mint 5,4 millió embert érint a vihar 40 tartományban. A legsúlyosabb károkat Tacloban város szenvedte, ahol a vihar három méteres hullámokat tolt a szárazföld belsejébe.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a vihar megérkezése előtt gyakorlati tanácsokkal látták el a lakosságot, készenlétbe helyezték erőforrásaikat, feltöltötték raktárkészleteiket és részt vettek a lakosság evakuálásában, valamint befogadó helyeket állítottak fel.

A vihar levonulását követően a Vöröskereszt folytatja a kutatást-mentést és szükségletfelmérést. A segélyszállítmányok eljuttatása komoly gondokat okoz Taclobanba és más érintett településekre, mivel a repülőtér jelentős károkat szenvedett az utakat pedig a kidőlt fák, póznák és a felhalmozódott törmelék teszi járhatatlanná. A rombolás mértéke hatalmas, a szökőár pusztításához hasonló. Az áram-és telefonszolgáltatás részben összeomlott, áldozatok százezrei vannak elvágva a külvilágtól. Hiányzik a tiszta ivóvíz is.  A tájfun a Vöröskereszt épületét sem kímélte, ezért más helyet kellett keresniük a műveletek koordinálására.

A Nemzetközi Vöröskereszt Fülöp-szigeteki képviselője, Bernd Schell szerint minden megtesznek annak érdekében, hogy a segélyek gyorsan a helyszínre érkezzenek. "Élelmiszer, víz, szállás és az egészségügyi ellátás az azonnali prioritásunk"- mondta. A helyszínre telepített sürgősségi katasztrófaelhárító csapatok dolgoznak a segélyezés minden területén. A Fülöp-szigeteket több katasztrófa sújtotta az elmúlt hónapokban - többek között a 7,2 erősségű földrengés Boholban, tájfunok és áradások Luzonban - így a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt csapatai már számos, a vihar által érintett területen eddig is dolgoztak.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei pszichoszociális ellátásban részesítik a rászoruló lakosságot valamint segítséget nyújtanak a szétszakadt családok újraegyesítésében is. Elindították családegyesítő platformjukat, mely az alábbi link alatt érhető el: https://docs.google.com/forms/d/16aq0AH-OnEE_bM53iL5qInqHPZ28lntEXPs-rS01a88/viewform

A Nemzetközi Vöröskereszt november 12-én újabb sürgősségi segélyfelhívást tesz közzé a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt támogatására. A gyűjtésből családok ezreinek kell humanitárius segítségnyújtást biztosítaniuk. Az elsőként pénzbeli, természetbeni vagy logisztikai segítséget felajánló Amerikai, Ausztrál, Brit, Német, Finn és Holland Vöröskeresztek mellett, amelyeknek egyes segélycsapatai már a helyszínen dolgoznak, számos ország nemzeti társasága fordul sürgősségi felhívással nyilvánosság felé, amelyhez tekintettel a katasztrófa súlyosságára és az érintettek nagy számára, a Magyar Vöröskereszt is csatlakozik.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja vagy az ’ADOMANY’ szót elküldi a 1359-es vonalra, 250 forinttal járul hozzá a Fülöp-szigeteki tájfun miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A Magyar Vöröskereszt ezen felül várja a cégek és magánszemélyek felajánlásait az alábbi számlaszámon is:

Belföldi átutalás esetén:

K&H Bank 10405004-00026548-00000009 (A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:"TÁJFUN")

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén:

K&H Bank Zrt.
Nemzetközi számlaszám (IBAN):
HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009

SWIFT kód: OKHBHUHB
(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:"TÁJFUN")

„A Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófa-válaszadási tevékenységébe beletartozik az egészségügyi és pszichoszociális ellátás, az élelmezés, a vízellátás és szennyvízkezelés valamint a segélye

zés – hívta fel a figyelmet Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi szakmai vezetője.

„A Vöröskereszt célja a mindennapi életfeltételekhez szükséges segítségnyújtás, a további károk és veszteségek megakadályozása, a létfontosságú szolgáltatások visszaállítása, az egészség védelme, pszichológiai segítségnyújtás, a megélhetési források helyreállítása, és az élelmiszerbiztonság növelése” – tette hozzá a szakmai vezető.

A Magyar Vöröskereszt a 187 országbanjelenlévő Nemzetközi Vöröskereszt tagja. A világ legnagyobb humanitárius szervezetének szabályai szerint az adott országot ért katasztrófa után elsősorban a helyi nemzeti társaság, a szomszédos nemzeti társaságok illetve a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) nyújt segítséget. A többi nemzeti társaság az IFRC felhívására pénzbeli adományok gyűjtésével segítheti a katasztrófa sújtotta lakosságot. Amennyiben a Nemzetközi Vöröskereszttől felkérés érkezik, úgy a Magyar Vöröskereszt további erőforrásait is mozgósítja, csakúgy mint készenlétbe helyezett, bevethető szakembereit.

Magyar Vöröskereszt

 

HÁTTÉR

A Vöröskereszt Mozgalom katasztrófa

-válaszadási rendszerének felépítése

 

A Katasztrófák Előfordulását Kutató Központban (CRED) 1992-ben 221 természeti katasztrófát regisztráltak világban. 2011-re ez a szám 336-ra nőtt. Ezen katasztrófák a 90-es évek elején közel tizenötezer életet követeltek, 78 millió ember életét befolyásolták és megközelítőleg 70 milliárd USA dollár kárt okoztak. A 2011-es adatok szerint a

halálos áldozatok száma több mint a duplájára, 32 ezer főre emelkedett. A természeti csapások 209 millió embert életére voltak hatással és rekordszámú, 366 milliárd USA dollár kárt eredményeztek a 2011-es adatok szerint. A 209 millió emberből mintegy 206 millió volt éghajlati katasztrófa áldozata.

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságának (ECHO) adatai szerint ez a szám tovább növekszik majd. 2015-re évente több mint 375 millió ember lesz érintett a klímaváltozás okozta katasztrófákban, amely 79 százalékos növekedést mutat a 2011-es évhez képest.

Az egész világon kulcsfontosságú láncszeme a katasztrófa-válaszadásnak a Vöröskereszt Mozgalom. A humanitárius szervezet csak 2011-ben, 97 katasztrófa sújtotta országban, több mint húszmillió embernek segített, hogy csökkentse a kockázatot és segítse a katasztrófákra való felkészülést. Ezen projektekre több mint hetvenhétmillió eurót költöttek.

Katasztrófavédelmi alap (Disaster Relief Emergency Fund – DREF)

Az alapot a Nemzetközi Szövetség 1985-ben hozta létre azzal a céllal, hogy egy hirtelen bekövetkező katasztrófa esetén azonnali, gyorsan hozzáférhető pénzeszközöket tudjon biztosítani. Az alap folyamatosan 25 millió svájci frankot tartalékol erre a célra, melyet felhasználás esetén az adományozási felhívások hatására beérkező pénzeszközökből vissza kell fizetni az alapba.

Felmérő és koordináló csapatok (Field assesment and coordination teams – FACT)

A Szövetség válaszegységeinek egyike, feladatuk, hogy elegendő támogatást nyújtsanak a Nemzeti Társaságoknak addig, amíg a hosszabb távú feladatok végrehajtása meg nem kezdődik és a hozzá kapcsolódó személyzet meg nem érkezik. A csapatok tapasztalt Vöröskeresztesekből állnak különböző szakterületekről. A tagok magasan képzettek, mely mellé a Szövetség 10 napos intenzív képzés során egyedi ismereteket biztosít. Az ő feladatuk, hogy felmérjék egy adott helyzetben, hogy melyek az érintett lakosság legsürgetőbb szükségleteit.

 

 

 

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak